Wanneer relatietherapie?

Een paar voorbeelden, misschien herken je er enkele, om aan relatietherapie/coaching, huwelijkstherapie of persoonlijke coaching te denken. Relatietherapie. Voor wie:

Relatietherapie voor partners

 • Jullie zijn samen, maar kunnen moeilijk praten. Over bepaalde onderwerpen krijgen jullie regelmatig ruzie. Je wilt gewoon verder in je leven, maar een paar zaken blijven je achtervolgen. Zoals een eerdere relatie of iets van vroeger op het gebied van opvoeding en geloof.
 • Is er sprake geweest van ontrouw door jou binnen je relatie? Ben je verliefd geworden op een ander? Laat je adviseren hoe je nu verder moet, of werk samen met mij en je partner aan een oplossing door middel van relatietherapie.
 • Het probleem is bekend, maar samen komen jullie er niet uit. De gemaakte afspraken bieden maar een tijdelijke oplossing, omdat jullie steeds terugvallen. Het is goed om die patronen te doorbreken met relatietherapie.
 • Heb je gevoelens voor een ander, of heb je het vermoeden dat je deze gevoelens voor een ander hebt? Ik help je dit tijdens relatietherapie bespreekbaar te maken of geef je advies in deze situatie. Is een scheiding de oplossing of willen jullie toch nog samen verder na een goede afweging? Onderzoeken of jullie er alles aan gedaan hebben of hoe je verder kunt komen? Ik kan jullie hierin begeleiden.
 • Jullie willen graag ondersteuning om verder te kunnen of vragen beantwoord te krijgen die je niet aan vrienden wilt stellen? Voor mij is er geen taboe. Benoemen en er over praten is dan het beste.
 • De seksualiteit is niet goed of weinig intensief in de relatie. Soms ook niet in balans. Je wilt hier meer aandacht aan geven. Beter leren samenwerken en angsten wegnemen. De blokkade opheffen. Een betere manier vinden om je te ontspannen. Misschien is de zin nu even weg en je wilt het weer oppakken. De voorbereiding laat te wensen over om je goed te voelen. Je wilt het verder uitbouwen, maar het lukt niet of je durft het niet. Sommige onderdelen bij het vrijen leveren elke keer weer stress op. Je wilt elkaar beter leren begrijpen en duidelijk maken hoe het anders kan. Je wilt door middel van relatietherapie de seksualiteit weer terug op het juiste niveau in je relatie.
 • Jullie zijn gelovig, of een van jullie, en willen juist als christen (christelijke therapie) goede afspraken maken je relatie te verbeteren. Je vindt het moeilijk hier mee om te gaan en verschillen hierover soms van mening.
 • Een open relatie? Zou dat voor jullie kunnen werken? Wat zijn de voordelen maar wat zijn de nadelen? Kan dat als jullie goede afspraken maken tijdens relatietherapie? Zijn jullie wel zo open naar elkaar zoals jullie er nu over denken en spreken? Wat gaat dat betekenen voor jullie vertrouwen in elkaar? Als iemand verliefd wordt, wat dan?
 • Je bent onzeker in je relatie en bang dat het fout kan gaan. Verlatingsangst? Terugkomende belemmeringen, afspraken maken lukt niet goed. Je kunt je moeilijk ontspannen. Je bent onzeker of je het wel goed doet. Hier wil je tijdens relatietherapie samen over praten want je wilt natuurlijk voorkomen dat het een echt probleem wordt, of als het al een echt probleem is, het oplossen.
 • Het is moeilijk lichamelijk dicht bij elkaar te komen. Je kunt je moeilijk ontspannen als je dicht bij elkaar komt en dat schept juist een afstand. Bij mij kun je terecht met vragen over hoe je met elkaar omgaat op het gebied van intimiteit en met relatietherapie stappen zet naar een goed gevoel over de seksualiteit. Zijn grenzen onduidelijk? Of vind je het lastig om aan te geven wat je graag wilt? Maak het nu bespreekbaar door middel van relatietherapie.
 • Je relatie is wel goed maar door verschillende redenen gaan een paar zaken niet zoals je van een relatie mag verwachten op het gebied van intimiteit (warme gevoel en het goede gesprek), emotionaliteit, seksualiteit en de verbondenheid. Misschien lijkt het wel alsof jullie als broer en zus leven. Jullie willen hier met relatietherapie verandering in brengen en er samen eens goed over praten om zo weer toenadering naar elkaar toe te zoeken.
 • Je bent al lange tijd bij elkaar maar de spanning is verdwenen. Alles gaat volgens de vaste routine. Hoe kun je dat veranderen? Kunnen we door middel van relatietherapie hierover stappen afspreken en het weer oppakken? Hoe kan het beter voelen en kun je weer nieuwe gevoelens ontdekken?
 • Pas een nieuwe relatie? Onzeker of alles goed gaat en vind je het misschien moeilijk om je vertrouwen te geven? Laat mij jullie helpen door middel van relatietherapie het gesprek op gang te brengen en elkaar beter te leren kennen. Ook als je nog wat onzeker bent over je eerdere ervaringen/relatie en bevestiging of begeleiding zoekt.

Relatietherapie voor gezinnen

 • Jullie zijn een jong gezin, maar hebben weinig tijd voor elkaar. Het genieten is (even) weg en ruzie of verschil van inzicht over bepaalde onderwerpen komt regelmatig voor. Doorbreek deze vicieuze cirkel met relatietherapie en schaam je niet.
 • De communicatie in het gezin gaat niet zoals je het had voorgesteld. Onrust, niet gezellig en vooral negatieve spanning. Ga met elkaar in gesprek of laat je informeren over de aanpak om deze spanning te laten verdwijnen door middel van relatietherapie.

Individuele relatietherapie

 • Eigenlijk ben je klaar met je leven zoals het nu is, maar je kunt niet weg. Praktische zaken zoals de verkoop van je woning houden je tegen. Tijdens een gesprek geef ik je advies.
 • Kun je moeilijk met jaloezie omgaan? Maak dit je onrustig, onzeker en geeft het spanningen? Laten we samen tijdens de relatietherapie de jaloezie bespreekbaar maken en ik help je er doorheen. Ga genieten van het fijne gevoel van je relatie en laat de nare gevoelens los.
 • Je voelt je onveilig door agressie, mishandeling, seksueel misbruik of intimidatie. Je kunt je moeilijk verweren en weet er geen raad mee. Ik help je om uit deze situatie te komen.
 • Geen zelfvertrouwen meer in je relatie? Je wilt het voor jezelf oplossen? Je ziet dat je relatie niet goed gaat. Je partner wil niet in gesprek of begrijpt het niet. Toch moet het anders. Ik kan je met relatietherapie handvatten geven je relatie positief te beïnvloeden of werk aan nieuwe inzichten en daadkracht om toch belangrijke stappen te zetten.
 • Heb je onvoldoende zelfvertrouwen om een relatie te beginnen? Of heb je nog nooit een relatie gehad en wil je meer zekerheid in het zetten van je stappen? Laten we het bespreekbaar maken en er samen aan werken met relatietherapie.
 • Al lang vrijgezel en op zoek naar een relatie? Maar ben je toch bang een (seksuele) relatie aan te gaan, of gaat het na een korte tijd toch weer mis? Ben je nu alleen of altijd alleen geweest en wil je daar verandering in brengen? Tijdens een individueel relatietherapie gesprek help ik je om dit in de toekomst anders aan te pakken.

Heb je lef om het door middel van relatietherapie (nog) beter te krijgen?

Lees verder…Mijn werkwijze